Cancerul de prostata - Rolul SCINTIGRAFIEI - Gauss Clinics

Cancerul de prostata – Rolul SCINTIGRAFIEI

Care este procesul de depistare a cancerului de prostată? Metode de screening și diagnosticare   

Cancerul de prostată – unul dintre cele mai periculoase și agresive tipuri de cancer

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în cazul bărbaților. Afecțiunea este cu atât mai periculoasă, deoarece este de multe ori asimptomatică în stadiile incipiente, iar ulterior – ușor de confundat cu alte patologii asociate aparatului urinar inferior.

Conform studiilor, 7 din 10 bărbați trecuți de vârsta a treia dezvoltă cancer de prostată. De asemenea, acest tip de cancer este unul dintre cele mai susceptibile să conducă la dezvoltarea de metastaze osoase, celulele canceroase răspândindu-se rapid în organism.

Toate acestea fac necesar screeningul constant, adică testarea în fiecare an în cazul bărbaților trecuți de 40–45 de ani. Povestim în continuare despre controalele necesare pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată, precum și despre diagnosticarea corectă a acestuia.

Procesul de screening pentru cancer de prostată. Testul PSA

Cancerul de prostată debutează, cel mai frecvent, după 60 de ani; însă poate să apară și mai devreme, mai ales dacă există un istoric familial în acest sens. Simptomele cancerului de prostată sunt nespecifice și pot fi ușor asociate și cu alte afecțiuni – de la infecții urinare, la prostatită (boală inflamatorie a prostatei) sau la tumori benigne (adenomul de prostată).

Totuși, după ce tumora malignă determină mărirea prostatei sau când cancerul s-a răspândit deja dincolo de prostată, pot să apară simptome ca: nevoia frecventă de a urina, nicturia (necesitatea de a urina des, mai ales în timpul nopții), dificultăți în a controla fluxul urinar, o senzație dureroasă la urinare și altele.

Se recomandă un control anual de rutină, pentru a identifica și diagnostica în mod corect prezența adenocarcinomului de prostată (ADK-P), adică a cancerului de prostată.

Iată în ce constă procesul de screening și diagnosticare a acestei afecțiuni oncologice:

 • Tușeul rectal

Este o procedură realizată de către medicul urolog și reprezintă primul pas în identificarea unui nodul sau a altor anomalii, ca o prostată dură sau chiar o tumoră pelvină.

 • Testul PSA

PSA (antigenul specific prostatei) este o proteină eliberată de către prostată, care se regăsește într-o concentrație mică și în sânge, călătorind liber (free-PSA) sau împreună cu alte proteine. Testul PSA se face prin recoltarea de sânge, iar valorile normale ale PSA sunt considerate între 0 și 4 ng/ml. Depășirea acestui interval, corelată cu un tușeu rectal negativ, face necesară și determinarea markerului free-PSA.

 • Testul free-PSA

Raportul dintre PSA și free-PSA este mai elocvent pentru a determina pașii următori în diagnosticare. Dacă nivelul de free-PSA scade sub 10% din totalul de PSA prezent în sânge, există suspiciune de cancer de prostată în jumătate dintre cazurile care prezintă aceste valori.

 • Biopsia prostatică

Confirmarea cancerului de prostată se realizează apoi prin puncția prostatică, ce poate spune cu exactitate dacă este vorba despre o tumoră benignă (adenom de prostată) sau malignă (adenocarcinom de prostată). Prin această procedură se ia o parte de țesut din prostată, pentru a fi examinată la microscop.

Răspândirea cancerului de prostată în oase. Rolul scintigrafiei

Ținând cont că prostata este localizată în bazin, cancerul de prostată se poate răspândi cu ușurință la oase. Așadar, odată confirmat diagnosticul, este nevoie de investigații imagistice suplimentare și de mare precizie, pentru a identifica stadializarea acestuia.

Scintigrafia osoasă este una dintre cele mai recomandate examinări în acest sens; prin intermediul acesteia, se determină dacă boala s-a extins la nivelul oaselor. Scintigrafia osoasă presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea sistemului osos, pentru a depista eventualele dereglări prezente în structura osoasă.

Se efectuează în special la pacienţii cu un nivel al PSA-ului peste 20 ng/ml sau la cei în cazul cărora examenul clinic este foarte sugestiv pentru prezenţa metastazelor osoase.

Ce beneficii aduce scintigrafia osoasă:

 • este neinvazivă – nu doare, nu produce reacții adverse, nu presupune riscuri;
 • este rapidă – rezultatul e primit în aproximativ 2-4 ore de când pășești în Gauss Clinics;
 • depistează cu precizie și eficiență anomaliile osului sau leziunile de la nivel osos;
 • identifică afecțiuni grave, cum ar fi cele oncologice, chiar din stadii incipiente;
 • permite stadializarea cancerului, pentru că vede în profunzime răspândirea acestuia în oase;
 • indică medicului specialist planul de tratament potrivit, în funcție de metastazarea cancerului de prostată în oase (intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, chimioterapie etc.);
 • este singura investigație imagistică ce poate cuprinde și vizualiza tot sistemul osos (scintigrafie osoasă whole body), din cap până în picioare.

În cazul pacienților cu status oncologic, e recomandată repetarea scintigrafiei osoase o dată la 6–12 luni, pentru reevaluarea stadiului bolii.

***

Timpul este esențial când în joc este sănătatea noastră.

Programează-te ASTĂZI la scintigrafie osoasă! Vei putea face scintigrafia în maximum 24-72 de ore de când ne contactezi. Telefon programări: 0754.561.945.