Diagnosticul afecțiunilor vasculare cu ecografia Doppler

Durerea localizata la nivelul picioarelor reprezintă o problemă medicală frecventă și poate avea numeroase cauze, inclusiv afecțiuni venoase precum varicele și insuficiența venoasă, care se manifestă adesea prin picioare umflate și disconfort.

Diagnosticul corect și precoce este esențial pentru a oferi pacienților tratamentul adecvat și pentru a preveni complicațiile grave. Un instrument esențial în acest proces este ecografia Doppler, o tehnică de imagistică medicală care ne permite să evaluăm fluxul sanguin în venele și arterele picioarelor. 

I. Tipuri de durere și afecțiuni asociate

1. Durere vasculară: este asociată cu probleme ale sistemului circulator, cum ar fi varicele sau insuficiența venoasă cronică.

2. Durere musculoscheletică: dureri cauzate de leziuni sau afecțiuni musculare, articulare sau osoase, cum ar fi artrita sau fracturile.

3. Durere neuropatică: apare în cazul afectărilor nervilor periferici și poate fi rezultatul neuropatiei diabetice sau a altor boli neurologice.

4. Durere inflamatorie: întalnită în afecțiuni inflamatorii precum tromboflebita sau fasciita plantară.

În majoritatea cazurilor, pacienții se prezintă cu durere de picioare și picioare umflate, în special în zona gambelor sau a gleznelor. Astfel de simptome pot ridica suspiciunea asupra unor afecțiuni venoase, precum varicele și insuficiența venoasă cronică.

II. Diagnostic Diferențial

Diagnosticul corect al durerii de picioare implică o evaluare amănunțită a simptomelor și a istoricului medical al pacientului. Deși varicele și insuficiența venoasă cronică pot provoca dureri și umflături la nivelul picioarelor, este important să efectuăm un diagnostic diferențial pentru a exclude alte cauze posibile, cum ar fi afecțiunile musculoscheletice sau neuropatice. Unele semne și simptome care pot însoți durerile de picioare includ:

1. Vene proeminente și vizibile pe suprafața pielii (varice).

2. Umflături, mai ales la finalul zilei sau după perioade lungi de stat în picioare.

3. Senzație de arsură sau furnicături la nivelul picioarelor.

4. Modificări ale pielii, cum ar fi pigmentarea sau ulcerațiile.

5. Slăbiciune musculară și dificultate în mișcare.

6. Senzație de greutate sau presiune în picioare.

Un diagnostic diferențial precis poate ghida medicul în direcția corectă pentru a identifica cauza durerii de picioare și pentru a decide ce investigații suplimentare sunt necesare.

III. Diagnostic clinic și paraclinic

Diagnosticul durerii de picioare implică adesea o combinație de evaluări clinice și paraclinice. Examinarea fizică a pacientului poate furniza informații valoroase, inclusiv observarea aspectului venelor și a pielii, palparea zonelor dureroase și testarea funcționalității picioarelor. Cu toate acestea, pentru a obține o imagine mai detaliată a circulației sanguine și a venelor, ecografia Doppler este esențială.

Ecografia Doppler este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală care utilizează ultrasunetele pentru a evalua fluxul de sânge în venele și arterele picioarelor. Aceasta poate ajuta la:

1. Identificarea anomaliilor venoase, cum ar fi varicele sau cheagurile de sânge.

2. Măsurarea vitezei fluxului sanguin și a presiunii arteriale în diferite părți ale piciorului.

3. Evaluarea refluxului venos, care poate indica insuficiența venoasă cronică.

4. Detectarea obstrucțiilor arteriale sau venoase care pot duce la dureri și umflături.

În afară de ecografia Doppler, există și alte opțiuni de imagistică care pot fi utilizate în diagnosticul durerii de picioare. Acestea includ angiografia cu rezonanță magnetică (ARM), tomografia computerizată (CT) și flebografia. 

Cu toate acestea, ecografia Doppler are unele avantaje semnificative:

 • Non-invazivă și lipsită de radiații.
 • Accesibilă și cost-eficientă.
 • Poate fi utilizată pentru monitorizarea continuă a pacienților.
 • Rezultatele sunt disponibile imediat, facilitând diagnosticul rapid.

IV. Rolul ecografiei Doppler în diagnosticul și prevenirea complicațiilor

Rolul ecografiei Doppler în diagnosticul durerii de picioare este esențial, deoarece permite medicului să obțină informații detaliate despre circulația sanguină în picioare. Această tehnică poate ajuta la identificarea cauzelor principale ale durerii, precum varicele sau insuficiența venoasă cronică, și poate furniza date esențiale pentru planificarea tratamentului. Cu ajutorul ecografiei Doppler, medicul poate:

1. Vizualiza venele și arterele picioarelor: Ecografia Doppler oferă o imagine în timp real a venelor și arterelor, permițând medicului să identifice eventualele anomalii, cum ar fi varicele sau cheagurile de sânge.

2. Măsura viteza fluxului sanguin: Această tehnică poate cuantifica viteza fluxului sanguin în diferite părți ale piciorului, ceea ce ajută la evaluarea funcționalității sistemului vascular.

3. Identifică refluxul venos: Insuficiența venoasă cronică poate fi diagnosticată cu ajutorul ecografiei Doppler prin observarea refluxului venos, adică a inversării fluxului sanguin în venele afectate.

4. Monitoriza progresul bolii: După diagnosticare, ecografia Doppler poate fi folosită pentru a urmări evoluția afecțiunii și răspunsul la tratament.

Prevenirea complicațiilor este un alt aspect crucial al utilizării ecografiei Doppler în diagnosticul durerii de picioare. Complicațiile pot varia de la ulcerații ale pielii până la tromboze venoase profunde sau embolii pulmonare periculoase. Prin evaluarea și tratamentul precoce al cauzelor durerii de picioare, ecografia Doppler poate ajuta la prevenirea acestor complicații grave.

Stiati ca…?

 • Insuficiența Venoasă Cronică (IVC) este o afecțiune frecventă care poate cauza dureri de picioare și umflături. Un studiu din 2018 publicat în „Journal of Vascular Surgery: Venous and Lymphatic Disorders” a estimat că IVC afectează aproximativ 30-40% din populația adultă.
 • Varicele reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni venoase ale membrelor inferioare. Potrivit Societății Internaționale de Flebologie, aproximativ 20% din populația adultă se confruntă cu varice într-o anumită perioadă a vieții.
 • Varicele și insuficiența venoasă cronică pot duce la complicații grave precum ulcerul venos sau tromboza venoasă profundă. Monitorizarea periodică a stării venelor cu ajutorul ecografiei Doppler poate ajuta la prevenirea acestor complicații și la menținerea unei stări optime a sănătății picioarelor.
 • Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune în care se formează cheaguri de sânge în venele profunde, de obicei în picioare. Aceste cheaguri pot să se desprindă și să migreze în fluxul sanguin. Dacă un cheag ajunge în arterele pulmonare, poate provoca o embolie pulmonară, blocând fluxul de sânge către plămâni și ducând la insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie. De asemenea, cheagurile care migrează către creier pot determina un AVC, blocând un vas de sânge în creier și cauzând leziuni cerebrale.
 • Este important ca pacienții cu simptome de TVP, cum ar fi umflarea, durerea sau roșeața piciorului, să solicite imediat asistență medicală pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi embolia pulmonară sau AVC-ul.

Programează-te ACUM la Gauss Clinics:

 • Programare rapidă 
 • Program prelungit după ora 17 și în weekend
 • Rezultate pe înțelesul pacientului
 • Consult cu recomandări incluse
 • Locație centrală

Telefon programari: 0754561945

Bibliografie:

Wang SH, Shyu VB, Chiu WK, Huang RW, Lai BR, Tsai CH. An Overview of Clinical Examinations in the Evaluation and Assessment of Arterial and Venous Insufficiency Wounds. Diagnostics (Basel). 2023 Jul 27;13(15):2494. doi: 10.3390/diagnostics13152494. PMID: 37568858; PMCID: PMC10417660.

Covello B, Mukhdomi J. Sonography Vascular and Lymphatic Assessment, Protocols, and Interpretation. 2023 Jan 16. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 33620823.

Ibrahim MZ, Igashi JB, Lawal S, Usman B, Mubarak AZ, Suleiman HM. Doppler ultrasonographic evaluation of lower limbs deep-vein thrombosis in a teaching hospital, Northwestern Nigeria. Ann Afr Med. 2020 Jan-Mar;19(1):8-14. doi: 10.4103/aam.aam_62_18. PMID: 32174609; PMCID: PMC7189887.

Karanikolic, Vesna, and Aleksandar Karanikolic. 2023. ‘Perspective Chapter: Diagnosis and Treatment of Venous Leg Ulcer’. Wound Healing – Recent Advances and Future Opportunities. IntechOpen. doi:10.5772/intechopen.105676.