Funcționarea corectă a glandei tiroide – esențială pentru un organism sănătos
Știați că mare parte din funcțiile organismului nostru sunt determinate și controlate de un organ mic, ce nu depășește 20 de grame și care este localizat în zona gâtului, sub mărul lui Adam? Este vorba, mai exact, despre glanda tiroidă.
Hormonii secretați de această glandă au rolul de a regla pulsul, temperatura, tensiunea și activitatea metabolică. Glanda tiroidă este responsabilă și pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
Din ce în ce mai multe persoane – afectate de o problemă sau alta a tiroidei
Tulburările tiroidiene sunt, însă, foarte frecvente – și se întâlnesc de 4 până la 7 ori mai des la femei decât la bărbați. Statisticile arată și că mai mult de jumătate dintre persoanele afectate de diverse afecțiuni ale tiroidei nu conștientizează prezența acestor boli. Formele mai blânde ale dereglărilor tiroidei nu sunt întotdeauna însoțite de simptome, iar când apar, acestea se manifestă prin: stări de nervozitate, puls ridicat, oboseală, transpirație în exces sau dificultăți de concentrare.
Afecțiunile tiroidei sunt în general determinate de un stil de viață stresant, precum și de expunerea la noxe sau diverși alergeni, ceea ce suprasolicită glanda tiroidă. Bolile autoimune reprezintă un alt factor care duce la disfuncții ale tiroidei.
Complicațiile de la nivelul tiroidei au efecte negative asupra tubului digestiv, dar și asupra sistemului nervos, a sistemului cardiac și a aparatului genital.
Îmbolnăvirea tiroidei. Principalele afecțiuni ale acesteia
Atunci când tiroida se dereglează, e posibil să suferim de una dintre următoarele afecțiuni:
Hipotiroidism – activitatea glandei încetinește și apar: căderea părului, oboseală, creștere în greutate, ritm cardiac lent, tulburări de memorie ș.a.;
Hipertiroidism – activitatea glandei crește peste măsură și apar: scăderea în greutate, nervozitatea, ritm cardiac rapid, probleme ale tranzitului intestinal ș.a.;
Tiroidită – afecțiune inflamatorie a glandei tiroide;
Gușă tiroidiană – afecțiune cauzată de creșterea în volum a glandei tiroidiene;
Noduli tiroidieni – creșterea anormală a celulelor de la nivelul tiroidei (și e necesară investigarea naturii acestor noduli – benigni sau maligni);
Cancer tiroidian – dezvoltarea necontrolată a celulelor tiroidiene, ce duce la formarea și chiar răspândirea în corp a tumorilor maligne.
Rolul scintigrafiei tiroidiene în depistarea și diagnosticarea corectă a afecțiunilor tiroidei
Pe lângă investigațiile imagistice și analizele obișnuite în cazul problemelor glandei tiroide (ecografia, analizele de sânge etc.), scintigrafia tiroidiană vine ca o metodă de examinare modernă și non-invazivă, capabilă să clarifice și să confirme diagnosticul inițial.
Ce este scintigrafia tiroidiană: o investigație imagistică ce presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (chiar a întregului organism, după caz), pentru a depista eventuale anomalii. Cu ajutorul scintigrafiei, se analizează informații ca: funcționalitatea, dimensiunea, procentajul de funcționare a celor doi lobi ai tiroidei sau reprezentarea nodulilor (tipologie și mărime) de la nivelul glandei tiroide.
Când se face scintigrafie tiroidiană
pentru confirmarea diagnosticului tiroidei;
pentru depistarea diferitelor tipuri de noduli și pentru informații despre statusul funcțional al acestora – există noduli „calzi” (indică o tumoră benignă) sau „reci” (necesită investigații suplimentare pentru a depista dacă indică prezența unei tumori maligne);
pentru a determina dacă glanda tiroidă funcționează corect sau dacă există anomalii la nivelul acesteia;
pentru a observa dacă tratamentul asociat tiroidei dă rezultate, dacă metode ca radioterapia și/ sau chimioterapia își fac efectul sau dacă intervenția chirurgicală de la nivelul tiroidei (uneori chiar îndepărtarea completă a acesteia) a fost realizată cu succes;
pentru a stabili gradul de răspândire în organism a cancerului tiroidian.
Cum se face scintigrafia tiroidiană
se face o injecție cu radiofarmaceutic (substanța Technetium)
se face o primă scanare la 5 minute de la injecție
se face o a doua scanare la 20 de minute de la injecție.
În ce constă procesul de pregătire pentru o scintigrafie tiroidiană
Pentru acuratețea rezultatelor, recomandăm:
întreruperea administrării de medicamente specifice tiroidei (cum ar fi Euthyrox) – cu cel puțin 3–5 zile înainte;
evitarea alimentelor care conțin iod (de exemplu, nuci verzi);
să menționați dacă anterior ați efectuat un CT cu substanță de contrast.
Cum ajută o scintigrafie tiroidiană
este neivazivă și nedureroasă;
oferă informații esențiale pentru medicul endocrinolog și/ sau pentru chirurg;
oferă informații care vin în completarea altor examinări imagistice;
nu determină efecte adverse sau alergii la substanța injectată;
nu expune pacientul zgomotelor puternice;
este rapidă – rezultatele sunt obținute și interpretate în aceeași zi.
***
Scintigrafia tiroidiană are un rol extrem de important în depistarea și diagnosticarea corectă a diverselor patologii ale glandei tiroidiene.
Apelați-ne cu încredere ca să vă programați la scintigrafie ASTĂZI.
Reducere 30% la consult cu ecografie inclusă