Scintigrafia miocardică de repaus

Scintigrafia miocardică de repaus
Una dintre investigațiile imagistice importante în depistarea și diagnosticarea precisă a bolilor cardiovasculare este scintigrafia miocardică.Acest tip de examinare este unul modern, sigur și non-invaziv, presupunând administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (în acest caz, a miocardului), pentru a afla informații despre viabilitatea și perfuzia mușchiului inimii.Scintigrafia miocardică este de două tipuri: scintigrafie miocardică de stres (care, la rândul ei, este de stres farmacologic și de efort) și scintigrafie miocardică de repaus.De obicei, se recomandă realizarea ambelor investigații, în succesiunea stres și apoi repaus. Dacă am detaliat aici ce presupune scintigrafia miocardică de stres, povestim în continuare despre procesul de realizare a scintigrafiei miocardice de repaus.Scintigrafia miocardică de repausScintigrafia miocardică se face, în general, a doua zi după ce a fost făcută cea de stres (excepție făcând cazurile speciale, în care cele două tipuri de scintigrafie se pot face și în aceeași zi, la o distanță recomandată de cel puțin 3 ore una față de cealaltă).Ea presupune o injecție cu un radiotrasor, după care:
 • se consumă alimente și lichide cum ar fi: lapte, iaurt, cacao;
 • urmează etapa de excreție biliară (evacuarea veziculei), care se produce ca urmare a consumului de alimente, importantă pentru diminuarea imaginilor de background.
 • se trece la achiziționarea de imagini scintigrafice la maximum 15 minute de la injectare;
 • se compară ulterior rezultatele scintigrafiei de repaus cu cele ale scintigrafiei de stres farmacologic sau de efort, după caz;
 • se interpretează rezultatele, pe care, la Gauss Clinics, pacientul le primește în aceeași zi în care se efectuează scintigrafia de repaus.
Afecțiuni depistate cu ajutorul scintigrafiei miocardice Câteva dintre informațiile legate de diagnosticele obținute cu ajutorul scintigrafiei miocardice sunt:
 • ischemia miocardică – mușchiul inimii nu primește suficient sânge, ca urmare a unei artere care s-a îngustat sau care este complet blocată;
 • insuficiență cardiacă;
 • angina pectorală (numită și angor) – o formă de manifestare a bolii cardiace ischemice, caracterizată de durere în piept, ce apare la efort sau stres emoțional și dispare la încetarea acestuia sau administrarea de Nitroglicerină sublingual; în forma sa mai severă- angină instabilă- poate apărea oricând, și poate să dureze chiar și după încetarea efortului.
 • cardiopatia ischemică (și formele severe ale acesteia, inclusiv infarctul miocardic) – afecțiune a miocardului produsă de îngustarea sau blocarea completă a arterelor coronare;
 • cicatricile miocardice – apar în urma unui infarct miocardic și cresc semnificativ riscul de aritmii cardiace care pot pune în pericol viața pacientului;
 • viabilitatea mușchiului miocardic: se referă la potențialul de refacere al mușchiului inimiii afectat, în urma tehnicilor chirurgicale de revascularizare.
 • depistarea riscului de infarct – în cazul pacienților care urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale ample și a căror inimă poate ceda în timpul operației.
Cea mai importantă și mai utilă  indicație a scintigrafiei miocardice rămâne stratificarea riscului de infarct, care contribuie la un management eficient al pacientului.Pregătirea pentru scintigrafia miocardică Pregătirea pentru scintigrafia miocardică nu presupune disconfort. Există, însă, câteva recomandări – pe care medicul cardiolog le va adapta cazului dumneavoastră specific –, cum ar fi:
 • renunțarea la medicamentele beta-blocante (care încetinesc ritmul inimii) – în general cu 24 de ore înainte de examinarea scintigrafică (și doar pentru pacienții care nu prezintă risc de a intra în fibrilație atrială). Pentru cei care nu pot întrerupe medicamentația specifică din cauza riscului de complicații, se recomandă scintigrafia de stres farmacologic (în cazul căreia medicamentația nu mai interferează cu rezultatul final al scintigrafiei);
 • aducerea medicamentației personale în clinică, pentru a putea fi administrată imediat după realizarea investigației scintigrafice;
 • purtarea unor haine lejere, în care să vă simțiți confortabil – în cazul testului de efort;
 • servirea unui mic-dejun ușor în dimineața zilei în care se realizează scintigrafia miocardică;
 • aducerea la clinică a tipului de lapte preferat – pentru a-l consuma la 10 minute după injectarea cu radiofarmaceutic, în vederea golirii veziculei biliare;
 • evitarea consumului de cafea sau de substanțe excitante, cum ar fi băuturile energizante, ceaiul negru sau alcoolul.
Beneficiile scintigrafiei miocardice
 • Este o procedură minim-invazivă și nedureroasă
Aparatul cu care se captează imagini se rotește în jurul dvs. fără a vă atinge. Nu simțiți niciun disconfort.
 • Substanța radiofarmaceutică administrată nu presupune riscuri
Aceasta nu provoacă alergii sau alte efecte adverse. Mai multe despre siguranța substanței radiofarmaceutice găsiți aici.
 • Aduce informații extrem de valoroase pentru medicul cardiolog
Pe baza informațiilor oferite de scintigrafia miocardică, medicul cardiolog poate lua decizii medicale importante: de la prescrierea anumitor tratamente medicamentoase specifice până la necesitatea unor intervenții chirurgicale mai ample.
 • Este o investigație confortabilă
Nu sunteți expus zgomotelor puternice. În plus, sunteți însoțit de specialiștii noștri, pe tot parcursul examinării.
 • Rezultatele sunt obținute și interpretate în aceeași zi, în decurs de câteva ore
Investigația este rapidă, iar timpul de așteptare a rezultatelor este minim.
 • Oferă informații care vin în completarea altor examinări imagistice
Scintigrafia miocardică clarifică sau oferă informații suplimentare despre severitatea anumitor afecțiuni de tip cardiac, fiind un instrument cu rol diagnostic, dar și prognostic. În anumite cazuri, rezultatele scintigrafiei miocardice indică realizarea sau, dimpotrivă, evitarea altor tipuri de investigații imagistice, cum ar fi coronarografia.***Te programăm ASTĂZI la scintigrafie miocardică! Contactează-ne pentru detalii.Telefon programări: 0754 561 945.