Program: Luni - Duminică: 08:00 - 20:00
Scintigrafie PENTRU amiloidoza cardiacă
Ești informat corespunzător
Specialiștii noștri te ghidează de la începutul programării până la finalizarea investigației.
Investigație sigură
Mediu plăcut, aparat deschis, procedură neinvazivă și nedureroasă.
Rezultate rapide
Colaborăm cu medicul tău cardiolog pentru cel mai bun rezultat pentru tine.
Avantajele oferite de scintigrafia pentru amiloidoza cardiacă
Rol important în diagnosticul diferențial al tipului de amiloidoză: amiloidoza ATTR (genetică) versus amiloidoza AL (primară), cât și alte forme de hipertrofie ventriculară
Poate exclude necesitatea confirmării diagnosticului prin biopsie, o metodă invazivă și cu riscuri la anumite categorii de pacienți, în funcție de rezultatul scintigrafiei corelat cu analizele de laborator.
Diagnostic eficient și facil prin apreciere vizuală, utilizând scorul Perugini.
Completează informațiile oferite de celelalte investigații imagistice (ecografie, RMN cardiac) , cu rol important în diagnosticul și monitorizarea insuficienței cardiace.
Singură investigație non-invazivă pentru a identifica cu specificitate înaltă amiloidoza ATTR
Importantă în monitorizarea răspunsului la tratament, alături de celelalte investigații: se poate repeta la nevoie pentru evaluarea/aprecierea cardiomiopatiei (încărcare cu amiloid a cordului).
Sună și fă o programare chiar acum!
Ce este amiloidoza?
Amiloidoza este o afecțiune care apare în urma depunerii de amiloid (proteină cu conformație anormală și insolubilă) în organe și țesuturi.
Pe masură ce depozitele de amiloid se acumulează, cordul devine din ce în ce mai rigid și funcția de pompă a inimii se deteriorează.
Grosimea pereților inimii crește progresiv, ceea ce determină acumularea în exces a fluidelor în corp, o boală numită insuficiență cardiacă congestivă.
Tipuri de amiloidoză:
- Amiloidoza primară (AL): afectează frecvent cordul, dar și rinichii, tractul gastrointestinal, țesuturile moi.
- Amiloidoza ATTR genetică: implică frecvent sistem nervos periferic și autonom și cordul, având un risc de transmitere de 50%.
- Amiloidoza secundară (AA): afectează mai rar cordul, produsă ca rezultat al bolilor inflamatorii cronice.
- Amiloidoza ATTR senilă: afectează mai rar cordul și se reflectă clinic prin sindrom de tunel carpian, ruptură de tendon bicipital, stenoză spinală.
Alătură-te clienților mulțumiți!
Cum te pregătești pentru scintigrafia pentru amiloidoză cardiacă?
Pregătirea este identică cu cea din cazul scintigrafiei osoase “Whole Body”, pentru că se utilizează același tip de radiotrasor, cu aviditate osoasă (MDP-metilen bifosfonat combinat cu 99m-Technetium). Urmărește videoclipul aici:
Radiotrasorul se acumulează cu predilecție în ariile îngroșate ale inimii, unde există depozitele de amiloid.
Captarea anormală a radiotrasourului corelată cu un nivel normal al plasmocitelor medulare, are o specificitate și o valoare pedictiva pozitivă pentru diagnosticul amiloidozei de tip ATTR de 100%.
Important pentru pacienți!
❗Aduceți cu dumneavoastră dosarul medical (raport EKG, ecografie, RMN cord, analize de laborator, radiografii etc.) și recomandarea de la medicul cardiolog.
❗Vă puteți administra medicamentele normal.
❗Nu aveți restricții alimentare.
❗Dacă nu vă puteți prezenta la ora programării, să ne anunțati cât de curând posibil.