Scintigrafia miocardica sau coronarografia? Cand sunt recomandate?

Scintigrafia miocardică și coronarografia în diagnosticarea bolilor coronariene

Bolile coronariene sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare. Acestea apar atunci când arterele coronare, cele care asigură un flux constant de sânge către mușchiul inimii (numit miocard), se îngustează în urma depunerilor de colesterol și, ca atare, nu mai pot transporta sânge în mod corespunzător către inimă.

În timp, acumulările de colesterol în interiorul peretelui arterial pot duce la apariția anginei pectorale (manifestate prin durere la nivelul pieptului), dar și la complicații severe, cum ar fi insuficiența cardiacă și chiar infarctul miocardic.

Pentru depistarea cât mai corectă a oricăror leziuni, anomalii și probleme ale miocardului și ale întregului sistem din jurul acestuia, sunt necesare mai multe investigații imagistice diferite. Prin compararea și analizarea lor, medicul specialist cardiolog obține date complete despre afecțiunile particulare ale pacienților și recomandă un plan de intervenție în consecință.

Două dintre investigațiile imagistice folosite în acest sens sunt coronarografia și scintigrafia miocardică. Recomandarea medicală către o analiză sau alta sau chiar către ambele este în strânsă legătură cu Ghidurile ESC (European Society of Cardiology), care prevăd și specifică foarte clar indicațiile de explorare imagistică.

De obicei, în măsura posibilităților, se optează mai întâi pentru metodele non-invazive – cum ar fi scintigrafia miocardică –, dar există numeroase situații în care o coronarografie este imediat necesară sau cazuri în care, pentru a avea un tablou complet asupra afecțiunii pacientului, realizarea ambelor este extrem de utilă.

Scintigrafia miocardică. Metoda non-invazivă care arată viabilitatea și perfuzia miocardului

Scintigrafia miocardică este o investigație imagistică modernă, non-invazivă, care oferă claritate în ce privește viabilitatea și perfuzia mușchiului inimii. Aceasta presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (în acest caz, a zonei miocardului), pentru a depista eventuale anomalii.

Se recomandă de obicei realizarea în paralel a două tipuri diferite de scintigrafie miocardică

 • de stres (care poate fi indus farmacologic – prin injectare – sau prin efort – cu test pe bandă rulantă –, în funcție de statusul fiecărui pacient în parte și exclusiv la recomandarea medicului cardiolog);
 • de repaus.

Pe scurt, câteva lucruri pe care e bine să le știi despre scintigrafia miocardică:

 • Este o procedură minim-invazivă și nedureroasă. Aparatul cu care se captează imagini se rotește în jurul dvs. fără a vă atinge. Nu simțiți niciun disconfort.
 • Substanța radiofarmaceutică administrată nu presupune riscuri. Aceasta nu provoacă alergii sau alte efecte adverse.
 • Aduce informații extrem de valoroase pentru medicul cardiolog. Pe baza informațiilor oferite de scintigrafia miocardică, medicul cardiolog poate lua decizii medicale importante: de la prescrierea anumitor tratamente medicamentoase specifice până la necesitatea unor intervenții chirurgicale mai ample. Scintigrafia miocardică este, prin excelență, analiza de tip imagistic care identifică ischemia de la nivelul miocardului (fenomenul prin care inima nu mai poate obține sângele de care are nevoie pentru a funcționa normal, din cauza depunerilor de colesterol).
 • Este o investigație confortabilă. Nu sunteți expus zgomotelor puternice. În plus, sunteți însoțit de specialiștii medicali Gauss Clinics, pe tot parcursul examinării.
 • Rezultatele sunt obținute și interpretate în aceeași zi, în decurs de câteva ore. Investigația este rapidă, iar timpul de așteptare a rezultatelor este minim.
 • Se obțin informații care vin în completarea altor examinări imagistice. Scintigrafia miocardică clarifică sau oferă informații suplimentare despre severitatea anumitor afecțiuni de tip cardiac. În anumite cazuri, rezultatele scintigrafiei miocardice indică realizarea sau, dimpotrivă, evitarea altor tipuri de investigații imagistice, cum ar fi coronarografia.

Mai multe detalii despre scintigrafia miocardică de efort, respectiv despre cea de repaus, găsiți aici și aici.

Coronarografia. O procedură imagistică și de tratament care poate salva vieți

Pe de altă parte, coronarografia este o metodă imagistică și de tratament care folosește raze X și substanță de contrast iodată pentru a explora arterele coronare care irigă miocardul. Ea presupune introducerea în sistemul circulator a unor device-uri ca niște catetere care ajung până la nivelul arterelor coronare.

Coronarografia este o metodă invazivă și, de aceea, cel mai frecvent se indică după ce există o serie de teste non-invazive care să arate sau să confirme o ischemie miocardică. Însă întotdeauna indicația de efectuare a coronarografiei este decisă de medicul cardiolog, în funcție de criteriile și recomandările stabilite prin Ghidurile europene în vigoare.

Pe scurt, câteva lucruri importante pe care e indicat să le știi despre coronarografie:

 • Se poate continua și cu proceduri de tratament. Coronarografia nu este doar o metodă de explorare imagistică, ci și una de tratament. În cele mai multe cazuri, chiar și la o examinare imagistică simplă, medicul este pregătit și să intervină, dacă descoperă că situația o cere, pentru efectuarea diverselor proceduri de: dilatație, plasare de stent (angioplastie), rotablație etc.
 • Ca metodă de tratament, poate salva vieți. Coronarografia în regim de urgență se practică imediat după constatarea unui infarct acut de miocard. În acest sens, ea funcționează ca metodă de tratament, prin care se plasează stenturi – dispozitive care restabilesc calibrul vasului coronarian și îl mențin în parametri normali.
 • Prezintă o serie de riscuri care sunt evaluate cu atenție, în funcție de fiecare pacient. De la substanța de contrast iodată – care poate da alergii – până la faptul că o coronarografie poate genera insuficiență renală, există riscuri care sunt mereu atent calculate și puse în balanță de fiecare medic, ele putând fi ținute sub control dacă procedura în sine duce la salvarea vieții unui pacient.
 • Uneori, se recomandă abia în urma rezultatelor testelor non-invazive. Dacă există deja certitudinea unei ischemii miocardice – certificată prin teste non-invazive cum ar fi scintigrafia –, este necesară intervenția prin coronarografie, pentru tratarea leziunilor vaselor coronare. O altă indicație a coronarografiei este un scor de calciu care depășește valorile de 400-500, conform testelor non-invazive realizate anterior.
 • În combinație cu testele non-invazive, oferă un tablou complet asupra afecțiunilor coronariene. Scintigrafia miocardică și coronarografia sunt două examinări complementare. Arterele coronare ca organe sunt vizualizate prin coronarografie, iar miocardul ca teritoriu – este domeniul scintigrafiei. Împreună, ele pot oferi informații valoroase medicilor specialiști.

***

Scintigrafia miocardică și coronarografia sunt investigații diferite, atât ca mod de obținere a imaginilor, cât și ca proces de realizare. Ordinea în care se fac este decisă de către medicul specialist. Însă, cu cât există mai multe date despre afecțiunea coronariană a unui pacient, cu atât medicul este mai pregătit să intervină și să ia decizii informate.

Te programăm ASTĂZI la scintigrafie miocardică! Contactează-ne pentru detalii.