Ce este ischemia cardiacă?
Ischemia cardiacă este fenomenul care se manifestă prin reducerea cantității de sânge (și, implicit, de oxigen) care ajunge la mușchiul inimii (miocard). Acest lucru se întâmplă ca urmare a depunerilor de plăci de colesterol, care blochează astfel arterele inimii (arterele coronare). Ischemia cardiacă este, în multe cazuri, silențioasă, adică nu transmite niciun simptom, ceea ce o face o amenințare serioasă la viață, complicațiile ischemiei putând duce până la infarct și stop cardiac, principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. De aceea, diagnosticarea rapidă și tratamentul pentru restabilirea fluxului sanguin prin vasul afectat sunt vitale, pentru a salva cât mai mult țesut cardiac. Cel mai frecvent, ischemia cardiacă este determinată de ateroscleroză, o afecțiune „tăcută” și lentă, ce se caracterizează prin depunerea de grăsimi pe pereții arterelor coronare care irigă mușchiul inimii, cu formarea unor depozite numite plăci de aterom, ce îngustează lumenul arterelor și care determină o circulație îngreunată a sângelui prin acel loc și formarea consecutivă a unor cheaguri de sânge. În practica medicală, este cunoscută sub numele de boală arterială coronariană obstructivă sau cardiopatie ischemică. Factori de risc Pe lângă factorii care țin de înaintarea în vârstă, sex și predispoziția genetică, există o multitudine de factori de risc pentru ischemia cardiacă, precum:
- Fumatul
- Obezitatea
- Hipertensiunea arterială
- Regim alimentar bogat în grăsimi naturale
- Diabetul (de tip I și II)
- Sedentarismul
- Insuficiența renală
- Dislipidemiile (prezența colesterolului în sânge)
- Un stil de viață stresant etc.
Complicațiile determinate de ischemia cardiacă Ischemia cardiacă poate duce la complicații serioase, printre care:
- Infarctul, care apare când o arteră coronară este complet blocată, iar lipsa de sânge și oxigen duce la distrugerea unei părți a miocardului. Infarctul poate fi fatal.
Cele mai tipice simptome ale infarctului miocardic cauzat de o ischemie sunt: -angina pectorală (durerea în piept) -senzația de presiune în piept -dureri care iradiază în maxilar, spate sau brațe, și care durează mai mult de câteva minute sau care sunt intermitente („vin și pleacă”) -bătăi rapide ale inimii -respirație îngreunată (dispnee) -greață sau senzație de vomă -transpirație -oboseală -anxietate -senzație de sufocare.
- Aritmia cardiacă, manifestată printr-un ritm cardiac anormal, care, pe termen lung, duce la slăbirea inimii.
- Stopul cardiac, manifestat prin oprirea bruscă a inimii, în urma unor episoade ischemice repetate.
Cum poate fi depistată corect ischemia cardiacă Există mai multe investigații imagistice necesare, pentru a depista corect ischemia cardiacă:
- Ecografia cardiacă și de stres
- Testul de efort EKG pe bandă rulantă sau bicicletă
- Scintigrafia miocardică de stres (care poate fi indus farmacologic sau prin efort pe bandă rulantă)
- RMN (rezonanță magnetică nucleară) de stres
- CT (tomografie computerizată) de perfuzie la stres etc.
Examinările necesare sunt stabilite exclusiv la recomandarea medicului specialist, în funcție de statusul fiecărui pacient. Scintigrafia miocardică – analiza modernă care identifică cu acuratețe ischemia cardiacă Una dintre analizele moderne folosite în diagnosticul ischemiei cardiace este scintigrafia miocardică. Aceasta este o investigație imagistică non-invazivă, care oferă claritate în ce privește viabilitatea (dacă mușchiul inimii este încă funcționabil) și perfuzia mușchiului inimii (gradul de oxigenare). Scintigrafia miocardică presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (regiunea toracică, cordul/inima), pentru a depista eventuale anomalii. Pe lângă abilitatea de a detecta ischemia miocardică, scintigrafia poate să determine sursa acesteia (identificarea vasului/arterei afectate), extensia (suprafața de țesut miocardic afectată) și gradul de severitate (nivelul de ischemie). Se recomandă de obicei realizarea în paralel a două tipuri diferite de scintigrafie miocardică:
- de stres (care poate fi indus farmacologic – prin injectare – sau prin efort – cu test pe bandă rulantă –, în funcție de statusul fiecărui pacient în parte și exclusiv la recomandarea medicului cardiolog);
- de repaus.
Prin compararea celor două tipuri de imagini obținute scintigrafic, se identifică astfel zonele în care fluxul sangvin miocardic relativ redus se asociază cu ischemia. Pacienții cu rezultate normale ale scintigrafiei au un prognostic bun , cu o incidență a evenimentelor cardiace situată sub 1%. Scintigrafia miocardică este o procedură:
- Nedureroasă și confortabilă;
- Fără riscuri asociate substanței radiofarmaceutice injectate;
- Rapidă, cu rezultate interpretate în aceeași zi la Gauss Clinics.
Mai multe detalii despre scintigrafia miocardică găsiți aici și aici. *** Te programăm ASTĂZI la scintigrafie miocardică! Contactează-ne pentru detalii. Telefon programări: 0754 561 945.
La acest articol, nu se mai pot face comentarii.