Scintigrafia miocardică după un infarct

Scintigrafia miocardică după un infarct
Ce este infarctul și când se produceInfarctul miocardic continuă să fie, în România, una dintre principalele cauze ale mortalității. Mai mult, vârsta la care se poate produce un infarct scade alarmant, mulți tineri de 25 până la 45 de ani prezentându-se de urgență cu simptomele unui astfel de eveniment cardiac sever.

Dar ce este, de fapt, infarctul miocardic? Acesta se produce odată cu întreruperea fluxului sangvin, și prin urmare – a oxigenării, la nivelul mușchiului inimii, ca urmare a unui blocaj la una sau mai multe artere coronare, rezultat din depunderea de-a lungul mai multor ani, a plăcilor de colesterol, numite ateroame. Prin urmare, sistarea oxigenarii (ischemia) la nivelul miocardului produce apoptoză celulară (moartea celulelor mușchiului inimii).

Inițial, în absența oxigenării adecvate, miocardul se va adapta prin reducerea regională a contractilității  (hipokinezie sau akinezie) și schimbări metabolice ( folosirea glucozei ca și substrat energetic principal-metabolism anaerobic) , proces denumit “hibernare”. Important este faptul că miocardul aflat în “hibernare” își poate recăpăta funcția odată cu restaurarea debitului de vascularizare regional.Ischemia netratată sau neidentificată la timp, poate conduce la evenimente cardiace nefavorabile și complicații precum infarctul miocardic.Studii recente arată și că 1 din 5 pacienți supraviețuitori ai unui infarct pot suferi un alt eveniment cardiac în următorul an.Factori de risc și simptome asociate cu infarctul miocardicCea mai comună manifestare a infarctului miocardic este durerea puternică în piept (durere retrosternală) care poate radia în mandibulă, umăr sau chiar brațe, poate dura de la 10-15 minute până la câteva ore și poate fi intermitentă sau continuă.De asemenea, pacientul poate manifesta unul sau mai multe dintre simptomele următoare:
  • Transpirații excesive
  • Dificultăți în respirație (dispnee)
  • Oboseală extremă
  • Palpitații puternice (cauzate de aritmii)
  • Disconfort abdominal
  • Senzație de leșin
  • Greață
  • Amețeală ș.a.
Pentru fiecare pacient există manifestări specifice, iar, în anumite cazuri, infarctul poate să apară neînsoțit de durerile tipice de la nivelul pieptului, ceea ce îl face mai dificil de recunoscut (cum este cazul diabeticilor, de exemplu).Pe lângă factorii de risc nemodificabili – asociați cu moștenirea genetică, sexul și vârsta –, există și alți factori care contribuie la apariția infarctului, cum ar fi:
  • Fumatul
  • Un stil de viață stresant
  • Un regim alimentar bogat în grăsimi naturale
  • Diabetul (de tip I și II)
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Dislipidemiile (prezența colesterolului în sânge) etc.
Toate acestea pot fi prevenite și ținute sub control printr-un stil de viață sănătos. Pentru supraviețuitorii unui episod cardiac ca infarctul, devine o chestiune vitală ca aceștia să respecte indicațiile medicului și să mențină un stil de viață adecvat.Tratamentul imediat al infarctului – o prioritate pentru salvarea inimiiÎn momentul în care pacientul suspectează un infarct, este absolut necesar să se prezinte de urgență la cel mai apropiat spital pentru a primi ajutor medical specializat.Cel mai frecvent, odată diagnosticat infarctul, se intervine fie prin tratament intervențional în acut (implantarea de stent prin coronarografia de urgență), fie prin tromboliză (tratament medicamentos cu rolul de a dizolva cheagurile de sânge care blochează circulația).În funcție de gravitatea stenozei (îngustarea vasului), se poate ajunge până la by-pass coronarian de urgență, o intervenție chirurgicală pe cord deschis, ce implică recoltarea unei artere sănătoase dintr-o altă parte a corpului pacientului care este grefată pe artera bolnavă.Scintigrafia miocardică în evaluarea post-infarctCeea ce se întâmplă după tratamentul unui infarct este la fel de important pentru sănătatea pe termen lung a pacientului și pentru prevenirea altor episoade similare.Cel mai frecvent, realizarea unei scintigrafii miocardice este recomandată nu mai devreme de șase săptămâni de la tratarea infarctului (pentru a evita supra-aprecierea salvajului miocardic). Scintigrafia miocardică este o investigație imagistică modernă, non-invazivă, care oferă claritate în ce privește viabilitatea și perfuzia mușchiului inimii. Aceasta presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (în acest caz, a zonei miocardului), pentru a depista eventuale anomalii.Scintigrafia miocardică este două tipuri: de repaus și de stres (care poate fi indus farmacologic sau prin test de efort pe bandă rulantă, în funcție de statusul pacientului).Indicații ale scintigrafiei miocardice post-infarct:
  • Pentru a aprecia întinderea reală a infarctului
Scintigrafia miocardică este utilă pentru a aprecia corect extinderea leziunilor produse de infarct și pentru a observa dacă s-a reușit recuperarea integrală sau dacă există zone cu cicatrici.
  • Pentru a depista dacă mai există și alte vase afectate de ischemie
În cazul unei intervenții de coronarografie de urgență, întotdeauna se intervine pentru detectarea și instrumentarea vasului direct răspunzător de infarct, deoarece este importantă intervenția imediată și menținerea pacientului în viață. Abia ulterior se fac investigații pentru a depista ce alte vase au fost, de asemenea, afectate ca urmare a infarctului. Scintigrafia miocardică contribuie la identificarea acestora.
  • Pentru a aprecia capacitatea de efort post-infarct
Capacitatea de efort post-infarct este un factor de prognostic pentru recuperarea pacientului. Aceasta se apreciază numai prin scintigrafie miocardică de stres prin test de efort pe bandă rulantă, deci numai dacă pacientul poate susține acest test și nu are probleme ortopedice sau alte dizabilități și restricții.Investigația de scintigrafie miocardică poate fi făcută și mai târziu de 6 săptămâni de la infarct. Aceasta nu agravează, nu interferează cu medicamentația după infarct și nu destabilizează în niciun fel zona afectată. În general, se recomandă repetarea scintigrafiei la o perioadă de 2 ani, în cazul pacienților cu o evoluție pozitivă și stabilă, care au fost deja instrumentați (fie cu stenturi sau cu by-pass) în urma unui infarct.***Te programăm ASTĂZI la scintigrafie miocardică! Contactează-ne pentru detalii.Telefon programări: 0754 561 945.