Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu existența și funcția glandei tiroide. La fel de importante ca tiroida sunt glandele învecinate acesteia – paratiroidele.
În general în număr de patru – două superioare și două inferioare –, paratiroidele se află în spatele glandei tiroide și sunt implicate în metabolismul fosfocalcic, prin secreția de parathormon (PTH). Cu alte cuvinte, sunt responsabile de reglarea nivelului de calciu din organism. Iar calciul este esențial în formarea oaselor, precum și în transmiterea impulsului nervos și în contracția musculară.
Orice dezechilibru al hormonului secretat de glandele paratiroide semnalizează două tipuri posibile de afecțiuni: hiperparatiroidism (secreția în exces de PTH), respectiv hipoparatiroidism (deficit de PTH), ambele asociate cu o multitudine de alte probleme de sănătate.
Hiperparatiroidismul
Când nivelul calciului și al vitaminei D este extrem de scăzut, glandele paratiroidiene preiau funcția de a regla acest dezechilibru, secretând în exces hormonul PTH. Acest lucru duce la absorbția calciului la nivelul rinichilor și la diminuarea acestuia din oase.
Cele mai frecvente simptome ale hiperparatiroidismului sunt, de obicei, oboseala, lipsa de energie, dificultățile de concentrare, durerile articulare, tulburările de somn și arsurile stomacale.
Hiperparatiroidismul poate să fie determinat de:
- un adenom (tumoră benignă)
- hiperplazii (mărirea glandelor paratiroidiene)
- neoplazii (dezvoltarea anormală a țesuturilor cu formarea unei mase tumorale noi)
- diagnosticul de insuficiență renală (boala renală cronică); mai multe informații despre hiperparatiroidismul secundar găsiți aici.
- prezența unei tumori maligne (cancer)
- existența unor glande paratiroide ectopice (dezvoltarea unor glande paratiroide suplimentare, față de cele 4 obișnuite, care se găsesc în altă regiune anatomică decat cea normală, de la baza gâtului, în spatele glandei tiroide; ex.: mediastin anterior, interiorul tiroidei,retroesofagian etc.).
Hipoparatiroidismul
Hipoparatiroidismul presupune un deficit de PTH în organism, această afecțiune fiind cel mai frecvent asociată cu lezarea glandelor paratiroide în cursul intervențiilor chirurgicale de la nivelul tiroidei sau chiar îndepărtarea chirurgicală completă a tiroidei (hipoparatiroidism iatrogen).
Instalarea hipoparatiroidismului poate să fie complet asimptomatică, însă, în timp, pacientul prezintă spasme musculare, amorţeală, furnicături la nivelul buzelor, limbii, degetelor, dureri musculare sau oboseală, aceste simptome fiind corelate cu o valoare scazută a Calciului seric. Pe termen lung se ajunge și la complicații renale, cardiace sau neurologice.
Tratamentul pentru hipoparatiroidism este administrat pe viață și include și schimbări importante la nivel alimentar.
Scintigrafia paratiroidiană
Scintigrafia paratiroidiană este o tehnică imagistică modernă, non-invazivă, care are o sensibilitate crescută în a depista problemele diverse asociate glandelor paratiroide.
Ce este scintigrafia paratiroidiană: o investigație imagistică ce presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea zonei de interes (chiar a întregului organism, după caz), pentru a depista eventuale anomalii.
Cum se desfășoară
- se face o injecție cu radiofarmaceutic;
- se face o primă scanare la 5 minute si una la 20 minute de la injecție;
- se repetă scanarea după 1,5–2 ore de la injectare;
- după caz (dacă se depistează anomalii la primele imagini scintigrafice), se face o scanare 360 de grade (scintigrafie paratiroidiană cu SPECT) a organismului, pentru a depista orice posibilă formațiune ectopică.
În cazul scintigrafiei paratiroidiene, procesul de realizare a imaginilor scintigrafice se face în doi pași, deoarece substanța folosită de radiofarmaceutic este captată atât de către tiroidă, cât și de către paratiroide, dar procesul de eliminare din cele două tipuri de glande este diferit. În primă fază, substanța se va „spăla” rapid de la nivel tiroidian, urmând ca la a doua scanare să rămână captivă la nivel paratiroidian și să arate cu precizie starea acestor glande.
Procesul de pregătire:
- este permis consumul obișnuit de alimente și lichide înainte de scintigrafie;
- este recomandat să precizați dacă ați efectuat în prealabil o examinare CT cu substanță de contrast, aceasta putând influența rezultatele scintigrafiei.
Beneficii ale scintigrafiei paratiroidiene:
- este neinvazivă și nedureroasă;
- oferă informații esențiale pentru medicul endocrinolog și/ sau pentru chirurg;
- oferă informații care vin în completarea altor examinări imagistice (PTH, calcemia, ecografia tiroidiană etc.);
- nu determină efecte adverse sau alergii la substanța injectată;
- nu expune pacientul zgomotelor puternice;
- este rapidă – rezultatele sunt obținute și interpretate în aceeași zi.
***
Scintigrafia paratiroidiană rămâne principala tehnică imagistică ce poate depista corect o patologie paratiroidiană – în mod special în ceea ce privește localizarea unor eventuale glande ectopice.
Te programăm ASTĂZI la scintigrafie paratiroidiană! Contactează-ne pentru detalii.
Telefon programări: 0754 561 945.
Reducere 30% la ecografia renală