De ce este important sa cunosti aceste simptome?

De ce este important sa cunosti aceste simptome?

De ce sunt importanți rinichii?

Rinichii sunt organe-pereche, de forma boabelor de fasole, nu mai mari de 10-12 cm  și cu o greutate de 115-170 g la un adult sănătos , care îndeplinesc funcții vitale în organism. Alterarea acestor funcții poate determina complicații de lungă durata și nefavorabile, întrucât toate celelalte organe depind de buna-funcționare a rinichilor.

Boala renală cronică reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate din lume, 10% din populația globală suferă de această condiție și se estimează că 9 din 10 persoane nu își cunosc diagnosticul. Majoritatea persoanelor cu boală renală cronică sunt diagnosticate atunci când se află deja într-un stadiu avansat, iar acest lucru este posibil deoarece boala renală cronică este o boală silențioasă, care nu dă simptome evidente decât atunci când apar complicații.

Ziua Mondială a Rinichilor

În fiecare joi din a două săptămână a lunii martie a fiecărui an, se sărbătorește Ziua Mondială a Rinichilor, cu scopul de a promova gradul de cunoaștere, prevenția și managementul bolii renale cronice.

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichilor s-a sărbătorit pe data de 10 martie, iar tematica a fost “Rinichi sănătoși pentru toată lumea”, tematică care a dorit să atragă atenția asupra faptului că acoperirea lacunelor de cunoștiințe generale cu privire la sănătatea rinichilor rezultă într-o prevenție și un management mai bun al bolii renale cronice.

Cu toate că există o tematică diferită în fiecare an, promovarea sănătății rinichilor se centrează în jurul aceluiași scop: educarea medicală a populației prin eforturile combinate ale personalului medical din întreaga lume, pentru a reduce ratele de mortalitate și morbiditate la nivel global, cauzate de boala cronică de rinichi, ale căror valori cresc îngrijorător de la an la an:  dacă în anul 2017, boala renală cronică ocupa locul 12 în top cauze de mortalitate globală, se estimează că până în anul 2040 va ocupa locul 5, având cea mai mare creștere de mortalitate din ultimii ani dintre toate afecțiunile cronice.

Eforturile pentru promovarea însușirii cunoștințelor despre rinichi necesită continuitate pe toată durata anului.

Funcțiile rinichilor

Cea mai cunoscută dintre funcțiile rinichilor o reprezintă eliminarea compușilor toxici din sângele circulant, rezultați din reacțiile bio-chimice ce au loc în fiecare zi în organismul nostru. Însă , la fel de importante sunt și celelalte funcții ale rinichiului, care nu sunt atât de bine cunoscute, și pe care le vom enumera mai jos, într-o listă completă:

  • Eliminarea “deșeurilor” metabolice (compuși toxici proveniți din reacțiile bio-chimice ale organismului) prin urină.
  • Reglarea balanței de apă și electroliți sau menținerea homeostaziei ( homeostazie = echilibrul acido-bazic al organismului nostru, necesar pentru o bună funcționare a organelor)
  • Secreție de substanțe bioactive (hormoni): eritropoetina, renina, precum și metabolizarea hormonilor secretați de alte glande precum insulina, glucagon, parathormon.

Reglarea presiunii arteriale ( prin eliberarea hormonului numit renină) : dacă rinichii nu funcționează corect, se poate produce prea multă renină, rezultând în creșterea tensiunii arteriale.

Reglarea producției de globule roșii (hematii sau eritrocite) ale sângelui, numită și eritropoieza, prin secreția hormonului numit eritropoetină, care acționează la nivelul măduvei osoase roșii hematogene: dacă funcția rinichiului este redusă, activitatea hormonală scade concomitent, rezultând într-o producție redusă de hematii, manifestată clinic prin anemie.

Glandele suprarenale, situate deasupra polului superior al rinichilor, secretă: adrenalina și noradrenalina, care sunt eliberate în situații de stres, crescând presiunea arterială ; aldosteron, componentă a sistemului renină-angiotensină-aldosteron, responsabil de creșterea presiunii arteriale prin creșterea reabsorbției de sodiu.

  • Reglarea producției de vitamina D-3: la nivelul rinichilor, vitamina-D3 trece din forma inactivă în cea activă (calcitriol), esențială pentru absorbția calciului la nivelul intestinelor, ajutând la menținerea unei structuri osoase normale și o funcție musculară eficientă.

În caz de funcție renală alterată, rezultă niveluri scăzute de calciu, și o concentrație mică de vitamina D-3, manifestate prin slăbire musculară și friabilitate osoasă.

  • Gluconeogeneza: procesul de sinteză și eliberare a moleculelor de glucoză prin acțiunea hormonului numit glucagon, utilizate pentru consumul de energie atunci când valorile glicemiei din sânge sunt scăzute. Gluconeogeneza are lor la nivelul tubilor proximali ai nefronilor din rinichi.

Funcția renală se poate degrada în timp, fără manifestări evidente, prin pierderea populațiilor de nefroni (unitățile funcționale ale rinichiului) care poate ajunge critică.

Când RFG se reduce la 5% din capacitatea normală sau chiar mai puțin, mediul intern (homeostazia) devine atât de perturbat încât pacienții mor de obicei în câteva săptămâni sau luni dacă nu sunt dializați sau nu li se acordă un transplant de rinichi funcțional.

Factori de risc

Descriere

Diabet zaharat de tip I sau II

1/3 din pacienții diabetici ajung în stadiul V de boală renală cronică

primul simptom: proteinuria (30% dintre cazuri evoluează cu insuficiență renală)

Hipertensiunea

Necontrolată, poate afecta întreg sistemul cardio-vascular și funcția de pompă a inimii

Glomerulonefrite

Inflamația glomerurilor, “uzinele” care transformă filtratul în urină

Rinichi polichistic

Moștenire autozomal-dominantă, a 4-a cea mai comună cauză de mortalitate în țările dezvoltate

Uropatie obstructivă

Litiază (pietre la rinichi) , Hipertrofie benignă de prostată

Infecții

Pielonefrite, Tuberculoza tractului genito-urinar, Virusuri (HIV, hepatitic C)

Vârsta înaintată

>60 de ani, prevalență  mai ridicată în rândul pacienților de sex masculin

Obezitate

IMC>=30 kg/m^2

Istoric familial de boală cronică de rinichi

Determină o prevalență crescută

Sindroame metabolice

Dislipidemii

Istoric de injurie renală acută

Pierderea subită și temporară a funcției prin obstrucție sau leziune directă (episoade repetate), care determină acumularea de nefrotoxine.

Boala cardiovasculară

Ambele afecțiuni sunt strâns legate între ele, și se pot agrava una pe cealaltă

Abuz de medicamente

Pentru tratarea durerii sau a febrei (ex.: paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene-ibuprofen)

Anomalii congenitale

Rinichi unic, Rinichi in potcoavă, Reflux vezico-ureteral etc.

Diagnosticul și screeningul Bolii Renale Cronice

  • 3 factori sunt luați în considerare atunci când se realizează diagnosticul:
    • valoarea estimată a ratei de filtrare glomerulară (eRFG)
    • prezența leziunii renale
    • caracterul de cronicizare (>=3 luni).
  • eRFG  <60 ml/min/1.73 m^2 de suprafață corp SAU dovezi clinice ale leziunii renale, pentru mai mult de 3 luni de zile, este suficientă pentru diagnostic.

Dovezi clinice ale leziunii renale:

  • Examen de laborator: proteinurie (albuminurie) și hematurie (prezența globulelor roșii în urină, uneori poate fi evidentă prin colorația roșie)
  • Examene imagistice (ecografie, CT, RMN) : anomalii structurale (chisturi, tumori, malformații, atrofii).
  • Biopsie renală: prelevarea parenchimului renal cu evidențierea modificărilor patologice.

BRC se poate manifesta în ultimele stadii prin:

  • producție scăzută de urină, nicturie
  • edeme (umflaturi) ale mâinilor, picioarelor și feței (cauzate de pierderi de proteine prin urină), prurit
  • dificultăți legate de somn (insomnii), picioare “neliniștite”, oboseală/letargie.
  • pierderea apetitului, stare de greață și vărsături, scăderea marcată în greutate, întârzierea creșterii la copil.
  • senzație de frig (frisoane), dispnee (dificultăți de respirație), hipertensiune
Până la 90% din funcția renală poate fi pierdută înainte ca primele simptome să apară. De aceea screeningul persoanelor cu factori de risc este esențială și se recomandă în fiecare an (examene de laborator și imagistice periodice).

Stadializarea Bolii Renale Cronice

StadiuDescriereRFG (ml/min/1.73m^2)Nefropatie diabetica
ILeziune renală cu RFG normala>=90Hiperfiltrare cu hipertrofie renală
IIRFG ușor redusă60-89Normoalbuminurie
IIIRFG moderat redusă30-59Microalbuminurie (30-300 mg/g creatinină)
IVRFG sever redusă15-29Proteinurie masiva (>300 mg/g creatinină)
VInsuficiență renală<15Insuficiență  renală avansată

Persoanele cu boală renală cronică pot trece cu vederea simptomele și pot ajunge în stadiul 5 terminal de boală renală cronică în momentul diagnosticului!

Scintigrafia renală ca metodă de evaluare a funcției renale

Una dintre principalele metode de diagnostic și de evaluare a funcției renale prin măsurarea directă a ratei de filtrare glomerulare (RFG) este scintigrafia renală.

Măsurarea ratei de filtrare glomerulare reprezintă cel mai eficient tip de evaluare a funcției renale la momentul actual.

Scintigrafia se recomandă atunci când există simptomatologie clinică de deteriorare a funcției renale sau când, în lipsa simptomatologiei, valorile rezultatelor de laborator sunt anormale sau când rezultatele altor examene imagistice indică o anomalie sau modificare de structură.

La Gauss Clinics utilizăm 99mTc-DTPA pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulare (RFG) și pentru redarea imaginilor de natură anatomică și morfologică a rinichilor.

99mTc-DTPA se elimină strict la nivelului rețelei de capilare care formează glomerulul, componentă esențială a unității funcționale a rinichiului – nefronul. La acest nivel are loc procesul de filtrare glomerulară – prima etapă a diurezei (procesul de formare al urinei).

O evidențiere mai bună a funcției renale cu ajutorul scintigrafiilor se poate realiza prin adminstrarea medicamentelor:

  • Diuretice : acesta are rolul de a stimula la capacitate maximă funcția de excreție a rinichiului, numită diureză.

Această procedură a devenit una dintre cele mai utilizate metode, combinate cu scintigrafia, în diferențierea cauzelor obstructive și non-obstructive din hidronefroze.

  • Inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei antihipertensiv : acest test este recomandat în suspiciuni de hipertensiune renovasculară.

DTPA cu diuretic

Indicatii clinice:

  • diagnosticul sau excluderea uropatiilor de tip obstructiv
  • măsurarea funcției renale relative (FRR) în vederea realizării unei scheme de monitorizare a funcției renale cu risc de compromitere, care poate necesita intervenție de specialitate
  • de a determina prezența unei obstrucții la un pacient asimptomatic dar cu diagnostic clinic de hidronefroză (dilatare pelvico-caliceala sau ureterală), în baza altor investigații imagistice (ecografie, CT, RMN)

Care este rolul său?

Scintigrafia renală cu diuretic se efectuează la Gauss Clinics ca o procedură standard pentru investigarea și diagnosticarea dilatației de tract urinar superior (consecință directă a obstrucției) și pentru urmărirea pacienților cu hidronefroză (retenția de urina la nivelul bazinetului sau a “pâlniei” renale).

O diureză stimulată la capacitate maximă prin administrarea de diuretic, stă la baza testării imagistice. Interpretarea are loc în baza analizei funcției renale și a capacității de eliminare a radiofarmaceuticului din sistemele colectoare a tractului urinar superior.

Scopul intervenției scintigrafice este de a prezerva funcția renală în cazul unei suspiciuni de obstrucție, prin implementarea unui tratament corespunzător în baza informațiilor obținute, deoarece un grad înalt de obstrucție a tranzitului urinar poate conduce rapid la insuficiență renală.

DTPA cu antihipertensiv

Indicatii clinice:

Scintigrafia renală DTPA cu antihipertensiv se utilizează pentru diagnosticul de hipertensiune renală vasculară. Este o metodă imagistică non-invazivă, sigură, și singura care poate evidenția în mod direct prezența hipertensiunii, alte metode de investigație pot testa doar prezența sau absența stenozei de arteră renală (se evidențiază cauza manifestărilor, și nu patologia în mod direct).

Această metodă presupune administrarea pe cale orală a unui medicament antihipertensiv, din clasa inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei (IECA), în concentrație de 25-50 mg, cu 60 de minute înainte de administrarea intravenoasă a radiofarmaceuticului.

Care este rolul său?

Efectuarea scintigrafiei cu antihipertensiv este importantă pentru a determina dacă stenoza renovasculară reprezintă factorul etiologic sau cauza hipertensiunii renale și de a determina care dintre pacienții cu hipertensiune primară (de cauză necunoscută) sunt afectați, sau nu, și de hipertensiunea renală secundară.

Observațiile din aceste investigații  reprezintă un factor decizional important în indicația chirurgicală de revascularizare a vasului arterial stenozat, deoarece este posibil ca acest tratament să nu amelioreze hipertensiunea la un pacient având hipertensiune arterială primară (de altă cauză).

Testarea scintigrafică cu antihipertensiv mai poate fi folosită și în evaluarea stenozei recurente (reziduale) după efectuarea tratamentului chirurgical (angioplastiei) pentru stenoza renovasculară.

Semnele și simptomele care indică prezența unui risc moderat spre sever de hipertensiune arterială renală, sunt:

  • debutul brusc al unei hipertensiuni la pacienți având vârsta sub 30 de ani sau peste 55 ani.
  • rezistență la medicația antitensivă (hipertensiune care nu cedează)
  • zgomote (bătăi) la nivelul flancurilor sau a abdomenului
  • azotemie fără o cauză evidentă, sau deteriorarea funcției renale, în ciuda tratamentului cu IECA

Concluziile…

Diagnosticul într-un stadiu incipient al bolii renale este posibil dacă pacienții își însușesc corect cunoștiințele generale legate de funcțiile rinichilor și a factorilor de risc, ajutându-i să-și monitorizeze mai atent simptomele.

Însușirea informațiilor de prevenție, pot ajuta pacientul să își programeze un consult medical încă de la apariția primelor simptome sau periodic, dacă se încadrează într-o grupă de risc, iar în funcție de observațiile medicului și a rezultatelor de laborator, acesta îi poate recomanda mai departe un examen imagistic, prin care se obțin rezultate concrete legate de forma, structura și funcția acestora.

Singurul examen imagistic capabil să măsoare în mod direct funcția renală este SCINTIGRAFIA.

La Gauss Clinics, realizăm scintigrafii renale dinamice cu DTPA la recomandarea medicilor și avem o experiență vastă în scintigrafii pentru copii, în care au fost analizate +5 mii de cazuri de obstrucție renală cronică, una dintre principalele cauze de pierdere a funcției renale la copii. Rezultatele  obținute pot ajuta medicul să ia decizii informate cu privire la tratament.

Programează-te acum la Gauss Clinics pentru scintigrafie renală.

Secțiunea interactivă: Știați că…?

…1/5 din sângele pompat de inimă este filtrat la fiecare minut de către rinichi, pentru a elimina produșii toxici prin urină? (22% din debitul cardiac)

…Tot sângele din organism se filtrează la fiecare 30 de minute?

…La nivelul rinichilor se regăsesc aproximativ un total de 1 milion de nefroni?

…Afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar sunt responsabile de aproximativ 830.000 de morți anual?

…13 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de injurie renală acută? (85% dintre aceștia locuiesc în țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare)?

…Se estimează că o populație de 850 milioane suferă de un grad de afectare renală la nivel global?

…Diabetul și hipertensiunea însumează împreună un procent de 72% în rândul pacienților cu stadiu terminal de boală renală cronică?

…La fiecare 14 secunde, o persoană este înregistrată pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi?

…Costurile de dializă și transplant renal reprezintă aproximativ 2-3% din bugetul anual alocat pentru sănătate în țările dezvoltate?

…2.6 milioane de oameni au beneficiat de dializă și transplant renal la nivel global  în ultimul an, și se estimează o creștere de până la 5.4 milioane până în anul 2030?

La acest articol, nu se mai pot face comentarii.